Creator savjeti

savjeti

Windows Vista update

Svi koji ste se već susreli s Vistom i radite na njoj znate da je u velikoj mjeri kompliciranija od dobrih starih XP-a, prije svega tu mislim na sigurnost i sve što je s njom povezano. Tako ukoliko se odlučite isključiti automatsku nadogradnju, još uvijek vam u Windows update prozoru stoji poruka kako primate nadogradnje samo za Windowse. Zato pomoću ove skripte možete u potpunosti isključiti nadogradnju. Skriptu pokrenite u administratorskom načinu rada.

programiranje i programeri

Vjerujem da je velika većina računalno osvještenog dijela pučanstva nekad čula za izraz “programiranje”, isto tako vjerujem da velika većina od već spomenute većine nema predođbu što taj izraz opisuje, tj. ako je već ima ona je zasigurno netočna. Spomenuti dio “informatičara” u glavi drži sliku geeka koji s dugom masnom kosom sjedi za osrednje velikim CRT ekranom (sa žuto – crnom školjkom – shelom) i na zacrnjenoj tipkovnici kuca neke čudne linije teksta svjetlosnom brzinom (kao na filmovima). Zašto je tome tako? Mislim da dio problema leži već u društveno-edukacijskom sustavu i zastarjelim nastavničkim programima (za koje neki ipak smatraju da su među boljima u Europi) koji predviđaju da učenik u 4. razredu osnovne škole namapet i naizust nauči korake kako u MS Wordu promijeniti neku duboko zakopanu sitnicu, pa je onda učenje programiranja u (pre)zastarjelom oberonu ili pascalu pravi bauk… dalje nije potrebno govoriti.

Pokušat ću ukratko napisati što programiranje znači, tko sve (ne) može programirati i zašto je to tako.
Pročitajte cijeli tekst.

Kako kupiti računalo?

Vjerojatno većina Vas misli da je ovo pitanje nepotrebno, obzirom da svi već imate nekakvo računalo i barem osnovno znanje o tome što i kako ono radi. Ipak, tehnika zastarijeva, dolaze nove, brže i bolje komponente i stara računala mijenjaju se novima. A postoje i ljudi koji koji računalo kupuju prvi puta.
Dakle, pokušat ćemo ukloniti strah (opoštovanje) od kupnje računala i ukazati na što morate biti posebno pozorni kod kupnje.

Ne zaboravite: kao i kod bilo koje druge kupovine, samo je dobro informiran kupac – pametan kupac.

Pročitajte cijeli tekst.